Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

KÖPGUIDE

FINANS OCH BANK I TURKIET

FINANS OCH BANK I TURKIET

Turkisk ekonomi är en av de starkaste ekonomierna i världen. Den turkiska ekonomin är en fri marknadsekonomi där konkurrensreglerna är tillämpliga. Den privata sektorn har en ledande position medan den offentliga sektorn har en reglerande position och produkter och tjänster utbyts mellan individer och organisationer utan några hinder.

Strukturella reformer har blivit viktiga i den turkiska ekonomin de senaste åren. Tack vare dessa reformer har en oberoende ekonomisk organisation med en stark infrastruktur etablerats, vilket har gjort den turkiska ekonomin starkare

Turkiska lira

Republiken Turkiets officiella valuta är “turkiska lira”. Turkiska liran finns i papperssedlar och mynt. Det finns taktila prickar i det övre vänstra hörnet av framsidan av sedlar för synskadade.

Banksystem

Bankernas primära funktion är att ge lån till individer och organisationer för att tjäna pengar på denna transaktion. Banker i Turkiet är pålitliga företag för att få lån och sätta in pengar.

Inlåningskonton och dragningskonton för turkiska lira, utländsk valuta eller guld kan öppnas i inlånings- och andelsbanker. Upp till 100 000 TL av pengarna du sätter in på en bank i Turkiet garanteras av staten.

Öppna ett bankkonto

Precis som alla människor i Turkiet har du rätt att öppna ett bankkonto. Även om du inte har ett jobb, du inte har pengar att sätta in på ett bankkonto eller om du är i konkurs kan du öppna ett konto i de banker som är verksamma i Turkiet. Du måste ansöka till en bank och visa upp de dokument som krävs för att öppna ett bankkonto.

Nödvändiga dokument för att öppna ett bankkonto:

 • Pass, identitetshandlingar
 • Skatte-ID-nummer i Turkiet 
 • Faktura (El, vatten, gas) inte äldre än 3 månader från din lägenhet i Turkiet
 • Faktura (El, Vatten, gas) inte äldre än 3 månader, som visar din adress i ditt hemland.

Genom att öppna ett bankkonto kan du ta ut pengar, göra betalningar eller överföra pengar eller engagera dig i kreditoperationer

Nästan alla dessa tjänster är tillgängliga 24/7 via bankomat, telefonbank och internetbank.

För ytterligare information om finans och bank i Turkiet kontakta oss eller kontakta din bank  https://idealestates.se/tjanster-fore-och-efter-forsaljning/

Bostadslån (kredit)

Du kan få ett bostadslån från en bank när du köper fastigheter i Turkiet. Varje bank har olika villkor för att bevilja ett bostadslån. Skaffa information om bostadslån från olika banker om du planerar att använda ett lån
Hypotek: Ett juridiskt avtal där en bank eller annan borgenär lånar ut pengar mot ränta i utbyte mot att de tar äganderätten till gäldenärens egendom, med villkoret att överlåtelsen av äganderätten blir ogiltig vid betalningen av skulden.

Dokument som krävs för bostadslån:

Vänligen leverera följande obligatoriska dokument med din ansökningsblankett:

 • Bostadsrätten eller servitutsrätten i den enskilda delen av huset som ska köpas
 • Fotokopia av pass eller uppehållstillstånd (inklusive uppehållsadress för personen utomlands)
 • Officiell skattedeklaration för föregående år ska erhållas från kundens hemvistland.
 • Senaste kvartalslöne (för anställda) eller pensionsbrev (för pensionerade) undertecknat av arbetsgivaren utomlands
 • Bankkontobok eller kreditkorts-/kreditkontoutdrag (bankgodkänt) som innehåller transaktionerna på det aktuella kontot under de senaste 6 månaderna
 • Referensbrev för anställda (godkänt av arbetsgivarföretaget utomlands)
 • Officiellt dokument som bekräftar personliga tillgångar
 • Credit Registration Bureau (CRB) registrering från kundens hemland
 • Kopia av fakturan (vatten, el etc.) som styrker kundens adress i bosättningslandet

För ytterligare information vänligen kontakta oss eller fråga vilken bank som helst i Alanya

Kreditkort

Alla kan ansöka om ett kreditkort, men banker kan avslå din kreditkortsansökan baserat på de dokument som du skickar in och med tanke på dina betalningsvanor och ekonomiska bakgrund.

Kreditkort har två typer av gränser i Turkiet. Den första är den gräns som tilldelas individer, där den övre gränsen som ska tilldelas en person bestäms. Det finns också en kreditkortsgräns, vilket innebär att varje kreditkort kan ha en annan gräns.

Pengaöverföring

Det är nödvändigt att utföra banköverföring eller EFT för att överföra pengar från ett bankkonto till ett annat. Att flytta pengar från ett konto till ett annat i samma bank kallas överföring, och att överföra pengar från ett bankkonto till ett annat konto som ägs av en annan bank kallas EFT (elektronisk överföring av pengar). Överföringar kan utföras genom att besöka ett bankkontor, online- eller telefonbank, bankomater, mobilapplikationer eller kiosker

Eftersom banker kan ha olika tillämpningar för internationella penningöverföringar kan det vara nödvändigt att besöka ett kontor. Du kan också överföra pengar till var som helst i världen mot en avgift genom internationella överföringsförfaranden.

Bankomat

Uttagsautomater gör att pengarna på ett bankkonto kan användas när som helst. För att kunna använda bankomater måste man skaffa ett betalkort eller ett kreditkort genom att ansöka till banken som har deras konto. Vissa transaktioner som betalkorts- eller kreditkortsinnehavare kan utföra via bankomat är följande:

 • Ta ut pengar upp till en viss daglig gräns,
 • Betala elräkningar, vattenräkningar mm.
 • Sätta in turkiska lira på förbetalda telefonkonton,
 • Se kontoutdraget,
 • Sätta in pengar på ditt eget konto,
 • Betala av kreditkortsskulder
 • Göra pengaöverföringar och EFT-transaktioner

Även om varje bank har sina egna uttagsautomater, driver vissa banker bankomater för gemensamt bruk. Att använda bankomaten på en bank som har ens konto är kostnadsfritt. Däremot kan avgifter tas ut när en delad uttagsautomat från en annan bank används

Valutahandel

Det finns många växlingskontor i Turkiet där du kan köpa och sälja olika utländska valutor. Euro, dollar och pund är de vanligaste valutorna som innehas av växlingskontor. Du kan också konvertera pengar via banker. Valutakurserna kan skilja sig åt mellan bankerna och växlingskontoren.

Eftersom de flesta banker och växlingskontor är stängda på helgerna, rekommenderas det att du konverterar dina valutor på vardagar.

Jämför annonser

Jämför