Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Turkiets bostadsmarknad återhämtar sig

Turkey’s housing market rebounds

Last Updated on oktober 22, 2024 by marie

Turkiets bostadsmarknad återhämtar sig och nådde nivåer som senast sågs 2022 efter en lång nedgång. I september ökade försäljningen av begagnade bostäder med 33 %, medan nyförsäljningen ökade med 47 %.

Återhämtning av hypoteksförsäljning

En återuppgång i den bolånebaserade försäljningen stöder också denna återhämtning på bostadsmarknaden. I september nästan fördubblades bostadsförsäljningen med bostadslån jämfört med samma period förra året. Men för 2024 totalt sett minskar försäljningen av bolån fortfarande med 42 % på grund av de höga räntorna. Inhemska banker tar ut månatliga räntor över 4 %, vilket gör det svårt för köpare att få överkomliga bostadslån.

Tredje månaden i rad med högre försäljning

September markerade den tredje månaden i rad med ökad bostadsförsäljning. Det turkiska statistikinstitutet (TurkStat) rapporterade att över 141 000 bostadsfastigheter såldes i september. Detta representerar en ökning på 37 % jämfört med föregående år och den högsta försäljningssiffran sedan december 2022. Marknaden har också återhämtat sig från ett lågt värde på 79 000 sålda bostäder i juni, vilket visar en betydande förbättring.

Svalkande priser och växande investeringsappell

En av nyckelfaktorerna som driver marknadens återuppsving är nedgången i bostadsprishöjningarna. Turkiets centralbank (CBRT) rapporterade att bostadspriserna steg med 1 % i september, med en årlig nominell ökning på 27 % – den lägsta tillväxttakten sedan juli 2021. Justerat för inflationen sjönk bostadsprisindexet faktiskt med 15 % från år till år, vilket tyder på att inflationstrycket på marknaden lättar.

Denna nedgång i priserna lockar fler investerare. Fastighetsekonomen Ahmet Büyükduman noterade att stigande hyreskostnader har gjort att köpa en bostad mer attraktiv, eftersom förhållandet mellan köp och uthyrning har blivit mer gynnsamt för investeringar. Han rapporterade också ett ökat intresse för billiga fastigheter, särskilt de som värderas till mindre än 100 000 USD.

Försäljningen 2024 ökar

Efter starka resultat i juli och augusti har septemberresultaten drivit upp den totala bostadsförsäljningen 2024 till 947 000. En ökning med 5 % jämfört med samma niomånadersperiod förra året. Höga räntor och begränsad tillgång till kredit fortsätter dock att hålla tillbaka marknadens fulla potential. Büyükduman betonade att frågan inte bara är höga räntor utan också lånegränser som bankerna inför. ”Om jag redan äger ett hus kan jag bara låna upp till 20% av dess värde, vilket ger mig väldigt lite hävstångseffekt”, sa han.

Turkiets bostadsmarknad tar fart på grund av svalkande priser och ökande investeringsavkastning. Höga bolåneräntor och utlåningsgränser fortsätter dock att begränsa sektorns tillväxt. Ändå indikerar den senaste tidens ökning av den totala försäljningen att en stark återhämtning är på gång.

5 Vanliga frågor om Turkiets återhämtning på bostadsmarknaden

  1. Varför har Turkiets bostadsmarknad återhämtat sig till 2022 års nivåer?
    Turkiets bostadsmarknad har sett en betydande återhämtning på grund av svalkande fastighetspriser och ökad potential för investeringsavkastning. Med prishöjningar som saktar ner efter en lång period av inflationstryck, kommer fler köpare in på marknaden, vilket bidrar till de högsta försäljningssiffrorna sedan december 2022.
  2. Vilka faktorer driver ökningen av bostadsförsäljningen?
    De primära drivkrafterna är överkomliga fastigheter, med priser som stabiliseras, och det växande lockandet av fastigheter som en investering på grund av stigande hyreskostnader. Försäljningen av både nya och begagnade bostäder har ökat, med försäljningen av nya bostäder upp med 47 % och försäljningen av begagnade bostäder ökade med 33 % i september.
  3. Hur har tillgången på bolån påverkat bostadsmarknaden?
    Även om det har skett en återuppgång i försäljningen med hypotekslån, med nästan dubbelt så många försäljningar i september jämfört med förra året, fortsätter höga räntor att begränsa överkomligheten för bolån. Bolåneförsäljningen minskar fortfarande med 42 % totalt under 2024 på grund av höga månatliga räntor, som ligger kvar över 4 %.
  4. Varför svalnar fastighetspriserna i Turkiet?
    Efter en period av snabba prisökningar har fastighetspriserna börjat svalna. Turkiets centralbank rapporterade endast en ökning av bostadspriserna med 1 % för september, med en årlig ökning på 27 % i nominella termer – den långsammaste takten sedan juli 2021. Justerat för inflation har de reala fastighetspriserna faktiskt fallit med 15 %, vilket har bidragit till att göra bostäder mer överkomliga.
  5. Vilka utmaningar påverkar fortfarande Turkiets bostadsmarknad?
    Medan bostadsförsäljningen stiger kvarstår utmaningar på grund av höga räntor och begränsad tillgång till krediter. Utlåningsrestriktioner hindrar köpare från att låna mer än 20 % av en fastighets värde, vilket begränsar deras förmåga att utnyttja finansieringen, vilket bromsar tillväxten på marknaden trots stigande efterfrågan.

Föregående inlägg

Fastighetsinvestering i Alanya

Jämför annonser

Jämför