Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Fastighetstrender efter pandemi i Turkiet

Post-Pandemic Property Trends in Turkey

Last Updated on mars 21, 2024 by marie

Fastighetstrender efter pandemi i Turkiet: ett skifte mot rymd, komfort och investeringar

Covid-19-pandemin förändrade i grunden hur vi lever, arbetar och interagerar med världen. Denna påverkan sträckte sig långt bortom folkhälsan och påverkade den globala fastighetsmarknaden, inklusive Turkiets dynamiska landskap, avsevärt. Låt oss fördjupa oss i  fastighetstrender efter pandemi i Turkiet, utforska hur köparens preferenser har utvecklats och vilka spännande nya riktningar marknaden tar.

Den inledande avmattningen och regeringens svar

De tidiga stadierna av pandemin bevittnade en naturlig avmattning på den turkiska fastighetsmarknaden. Lockdown-åtgärder, resebegränsningar och allmän ekonomisk osäkerhet orsakade förståeligt nog en paus i köpaktiviteten. Den turkiska regeringen reagerade dock snabbt med en politik för att stärka marknaden. Dessa inkluderade:

  • Sänkta räntor på fastighetsprojekt
  • Skatteavdrag för fastighetsköp
  • Faciliterade kreditfaciliteter

Dessa åtgärder gav en välbehövligt hjälp för marknaden och mildrade den initiala svackan.

Skiftande prioriteringar: utrymme, komfort och bekvämligheter

Pandemin omdefinierade vad människor värdesätter mest i en livsmiljö. Begränsade till sina hem under längre perioder, prioriterade köpare fastigheter som erbjuder:

  • Större bostadsytor: Efterfrågan på trånga stadslägenheter sjönk, ersattes av en längtan efter rymligare bostäder. Förorter och kustområden med småhus och villor såg ett ökat intresse.
  • Dedikerade arbetsytor: Med uppkomsten av distansarbete blev behovet av dedikerade hemmakontor avgörande. Fastigheter med lediga rum eller flexibla planlösningar som kunde anpassas till arbetsytor blev mycket eftertraktade.
  • Utomhusutrymmen: Balkonger, terrasser och trädgårdar blev värdefulla ägodelar under nedstängningar. Köpare sökte aktivt fastigheter med tillgång till privata uteplatser, längtan efter frisk luft och koppling till naturen.
  • Förbättrade bekvämligheter: Inhägnade samhällen med bekvämligheter på plats som simbassänger, fitnesscenter och grönområden blev allt mer attraktiva. Dessa erbjöd en känsla av gemenskap och en uppskov från hemmets gränser.

Investeringsmöjligheter

Många investerare såg en möjlighet att köpa fastigheter i populära turistmål som Antalya, Bodrum och Fethiye. Dessa fastigheter kan avnjutas för personliga semestrar samtidigt som de genererar inkomster genom korttidsuthyrning när de inte används.

Nya trender: En blick mot framtiden

När man ser framåt är det flera trender som formar den post-pandemiska turkiska fastighetsmarknaden:

  • Fokus på hållbarhet: Köpare visar ett växande intresse för miljövänliga fastigheter med energieffektiva funktioner och hållbara byggmaterial.
  • Teknik för smarta hem: Integrering av smarta hemteknologier som automatiserad belysning och temperaturkontroll håller på att bli en eftertraktad funktion som erbjuder bekvämlighet och förbättrad energihantering.
  • Ökad efterfrågan på samlivsutrymmen: Samlivsutrymmen, som erbjuder delade boendearrangemang med individuella sovrum och gemensamma utrymmen, vinner dragkraft, särskilt bland unga yrkesverksamma och digitala nomader.

Covid-19-pandemin omformade utan tvekan den turkiska fastighetsmarknaden, men den inledde också en ny era av möjligheter. Med fokus på utrymme, komfort och investeringspotential, erbjuder marknaden spännande möjligheter för både inhemska och internationella köpare. Genom att förstå de utvecklande trenderna och genomföra grundlig forskning kan du navigera i det post-pandemiska landskapet och upptäcka din drömfastighet i Turkiet.


Vanliga frågor: 

1. Stiger fastighetspriserna i Turkiet fortfarande?

Ja, fastighetspriserna i Turkiet har fortsatt att stiga efter pandemin. Regeringen har dock nyligen genomfört åtgärder för att komma till rätta med inflationen och stabilisera marknaden.

2. Är det en bra tid att investera i turkisk fastighet?

Turkiets fastighetsmarknad erbjuder attraktiva investeringsmöjligheter, särskilt för dem som söker en kombination av livsstilsfördelar och potential för kapitaltillväxt. Grundlig forskning och professionell vägledning är dock avgörande innan du fattar några investeringsbeslut.

3. Vilka är lagligheterna involverade i att köpa fastighet i Turkiet som utlänning?

Processen är relativt okomplicerad. Det är viktigt att arbeta med en välrenommerad mäklarfirma som kan hantera lagligheterna och säkerställa en smidig transaktion.

4. Var är de mest populära platserna för att köpa fastigheter i Turkiet?

Istanbul är fortfarande ett stort dragplåster, men kustregioner som Antalya, Alanya, Bodrum och Fethiye upplever ett ökat investerarintresse på grund av deras turismpotential och livsstil.

Jämför annonser

Jämför