Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Utlänningar som tar in bilar i Turkiet

Foreigners Bringing Cars into Turkey

Last Updated on oktober 23, 2023 by marie

Navigera på vägen: Aktuella lagar och regler för utlänningar som tar med bilar till Turkiet

Turkiet, ett land känt för sina fantastiska landskap, rika historia och pulserande kultur, är ett attraktivt resmål för resenärer från hela världen. Om du planerar att utforska detta vackra land i ditt eget fordon, är det viktigt att vara medveten om de lagar och förordningar som reglerar utlänningar som tar in bilar i Turkiet. I det här blogginlägget kommer vi att ge en omfattande guide som hjälper dig att navigera på vägen med tillförsikt.

Förstå grunderna för utlänningar som tar med bilar till Turkiet

Att ta med din egen bil till Turkiet är fullt möjligt, men det är viktigt att följa specifika procedurer och krav för att säkerställa en smidig inresa och vistelse. Här är de grundläggande aspekterna att tänka på:

Tillfällig import

Utlänningar kan ta in sina bilar till Turkiet under tillfälliga perioder utan att betala tullavgifter. Denna tillfälliga import är vanligtvis tillåten under sex månader. Fordonet måste vara för personligt bruk och det är inte avsett för försäljning, leasing eller något annat kommersiellt syfte.

Krav och rutiner

Innan du tar med din bil till Turkiet måste du uppfylla vissa krav och genomföra de nödvändiga procedurerna:

1. Fordonsägande och dokumentation
  • Se till att bilen är registrerad i ditt namn och att du har alla nödvändiga ägande- och registreringshandlingar.
  • Bär ditt körkort, pass och visum med dig.
2. Tillfälligt inträdesdokument
  • När du anländer till den turkiska gränsen måste du skaffa ett tillfälligt inresedokument (TED) på tullkontoret. Detta dokument låter dig ta med din bil in i landet utan att betala tullavgifter.
3. Bilförsäkring
  • Det är obligatoriskt att ha en giltig fordonsförsäkring. Se till att din försäkring täcker din bil under hela din vistelse i Turkiet.
4. Gränsbesiktning
  • Ditt fordon kan bli föremål för en tullkontroll vid gränsen. Se till att din bil är i gott skick och uppfyller turkiska säkerhets- och utsläppsnormer.
5. Uppehållslängd
  • Som tidigare nämnts får du behålla din bil i Turkiet i upp till sex månader. Om du planerar att stanna längre kan du behöva överväga andra alternativ, som att tillfälligt exportera fordonet eller ansöka om förlängning.

Att köra i Turkiet

När du kör i Turkiet är det viktigt att följa reglerna och föreskrifterna för att säkerställa din och andra trafikanters säkerhet:

  • Trafikregler: Bekanta dig med turkiska trafikregler, inklusive hastighetsbegränsningar, ledningsrätt och parkeringsregler.
  • Säkerhetsbälten: Säkerhetsbälten är obligatoriska för alla passagerare i fordonet.
  • Alkoholgräns: Den lagliga promillegränsen är 0,05 gram per deciliter.
  • Vägskyltar: Var uppmärksam på vägskyltar, som vanligtvis är på både turkiska och engelska.

Checka in ditt fordon vid retur

När det är dags att lämna Turkiet måste du kontrollera ditt fordon på tullkontoret vid gränsen. Se till att du gör detta inom den godkända tidsramen för att undvika påföljder eller problem under framtida besök.

Att ta med din egen bil till Turkiet kan vara ett bekvämt och bekvämt sätt att utforska landet. Det är dock viktigt att förstå och följa gällande lagar och förordningar som reglerar utlänningar som tar med bilar till Turkiet. Genom att följa de skisserade procedurerna och följa trafikreglerna kan du få en smidig och njutbar körupplevelse i detta mångfaldiga och fängslande land.

Kom ihåg att lagar och förordningar kan ändras, så det är tillrådligt att kontrollera med det turkiska tull- och handelsministeriet eller konsultera närmaste turkiska ambassad eller konsulat för den senaste informationen innan du ger dig av på din resa. Säkra resor och trevlig körning i Turkiet!

Jämför annonser

Jämför