Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Turkiska fastigheter – 100 % ökning i avkastning

Türk Gayrimenkulleri-Getirilerde %100 Artışı

Last Updated on september 20, 2023 by marie

Turkiska fastigheter – 100 % ökning i avkastning under två år

Turkiska fastigheter – 100 % ökning i avkastning har etablerat sig som en särskilt lukrativ miljö för kapitaltillväxt. Vilket ger investerare chansen att fördubbla sina pengar på bara två år.

Bostadshus köpta av smarta investerare som kom in på marknaden i mars 2021 såg värdet på deras innehav stiga. Denna kraftiga ökning av fastighetsvärden nådde en topp 2022 när det genomsnittliga priset på ett hus i Turkiet ökade med häpnadsväckande 75 % uttryckt i amerikanska dollar.

Centralbankens alternativa politik

Den turkiska centralbankens okonventionella penningpolitik var en av huvudkrafterna bakom denna paradigmförändring. Centralbanken valde en alternativ strategi genom att dramatiskt sänka räntorna för att minska efterfrågan inför stigande inflation i motsats till att vända sig till konventionella åtgärder som att höja räntorna. Som svar på denna åtgärd accelererade hyperinflationen och det årliga konsumentprisindexet började krypa mot tresiffriga nivåer. Enligt uppgifter från Turkstat ledde denna omvandling till en förändring av bankens politiska ställning under ledning av den nyligen utnämnde centralbankschefen, vilket i slutändan fick inflationen att sjunka till 48 %.

Ökning av utländska fastighetsköp

Turkiet blev en önskvärd plats för människor som bytte till distansarbete under den globala pandemin. Till stor del tack vare deprecieringen av den turkiska liran, som spelade en avgörande roll. Internationella migranter till Turkiet hade ett bra läge eftersom deras levnadskostnader var prissatta i lira och deras inkomster var denominerade i starka valutor som US-dollar, euro eller brittiska pund.

Enligt en studie gjord av onlinemarknadsplatsen Housearch.com varierar de månatliga levnadskostnaderna i Antalya. Som är en stad känd för sina vackra stränder och kustnära skönhet, från bara 1 000 USD för dem med en stram budget till 2 000 USD för de som vill ha en lyxig livsstil. I Aksu-regionen hyr man en lägenhet med ett sovrum nära vattnet för cirka 300 USD per månad, medan priserna i eleganta stadsdelar som Konyaalt eller Muratpaşa kan gå upp till 950 USD. För personer som ofta äter ute varierar den genomsnittliga månatliga matkostnaden från $400 till $600.

Ett månadskort för kollektivtrafik i Antalya kostar bara 25 USD, och den genomsnittliga kostnaden för en taxiresa är 0,50 USD per kilometer eller 3,35 USD per timme.

Enligt officiell statistik ökade utländska fastighetsköp med svindlande 15,2 % bara under 2022. Marknadsanalytiker är till stor del överens om att den stigande trenden för fastighetspriserna förväntas fortsätta. Trots att ett betydande antal av dessa transaktioner tillskrivs ryska köpare som letar efter alternativ till europeiska fastighetsinvesteringar. Även om utvecklingstakten för betydande stadsområden som Istanbul, Izmir och Bodrum kan dämpas, har kustlägen fortfarande en betydande uppsida.

Efterfrågan på kustnära platser

Det finns en tydlig trend som utvecklas när fler köpare uttrycker intresse för kustfastigheter på platser som Kusadasi, Kalkan, Antalya och Alanya. Sedan pandemins början har det skett en märkbar ökning av efterfrågan på strandfastigheter. En del seismisk aktivitet i vissa områden i Turkiet har inte gjort mycket för att stoppa den uppåtgående trenden i fastighetsförsäljning. Avlägsnandet av osäkerheten har stärkt internationella investerares förtroende, vilket har främjats av president Recep Tayyip Erdoans omval.

Fastighetsutvecklare uppmuntras av denna utveckling när utländska investeringsbolag återvänder till Turkiets fastighetsindustri. Bostadsmarknaden verkar vara redo för införandet av nya utvecklingsprojekt som sannolikt kommer att locka utländska investerare, Eftersom huspriserna redan överstiger byggkostnaderna och främst drivs av utländsk efterfrågan.

Jämför annonser

Jämför