Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Internationella fastighetsbörsen

Uluslararası Gayrimenkul Hisse Senedi Borsası

Last Updated on september 22, 2023 by marie

Turkiet planerar att lansera den internationella fastighetsbörsen, så att fastigheter inom landet kan marknadsföras globalt. 2017 meddelade vice premiärminister Nurettin Canikli att bankerna hade svårigheter att finansiera byggsektorn. På jakt efter alternativ utarbetade regeringen en lösning för att upprätthålla tillväxten av den vitaliserade industrin.

Lösningen som dom kom fram till var skapandet av den Turkiska internationella fastighetsbörsen. Detta system använder certifikat för att finansiera fastighetssektorn. Det tillåter också investerare från många länder att investera i turkisk egendom.

Med stöd från den ständiga kommittén för ekonomiskt och kommersiellt samarbete i Organisationen för det islamiska samarbetet (COMCEC) blev börsen fullt operativ i juli 2017. Aktiemäklare kan nu handla med aktier i alla fastighetsprojekt som har fått handelstillstånd, inklusive markköp , köpcentrum och bostadsområden.

Detta innovativa system fungerar som en traditionell börs. Det styrande organet garanterar att det är riskfritt och tillgängligt för de 57 länderna inom COMCEC.

Fastighetsbevis

Kapitalmarknadsstyrelsen (CMB) ansvarar för att utfärda fastighetscertifikat som kallas Gayrimenkul Sertifikası på turkiska. Detta system delar upp fastighetsprojekt i mindre andelar och ger alternativa finansieringsmöjligheter för utvecklare.

För att få denna form av finansiering måste sökande ansöka till kapitalmarknadsstyrelsen och Borsa Istanbul (BIST) är Turkiets centrala handelsnav. Endast projekt i projekterings- eller byggskedet godkänns av styrelsen. BIST, som fokus för systemet, är finansiering snarare än förvärv.

Både bostads- och kommersiella projekt kan byta certifikat via Borsa Istanbul. Detta system erbjuder många fördelar för dem med begränsade besparingar, inklusive möjligheten att senare sälja certifikat för lagfart eller dra nytta av potentiell uppskattning när fastighetsvärdet ökar när bygget är klart.

När andelar säljs på auktion delas intäkterna mellan alla certifikatinnehavare. Investerare har också möjlighet att sälja sina certifikat till andra investerare på börsen.

Certifikat utfärdas utifrån projektstorlek och finansieringsbehov och kan representera kvadratmeter eller penningvärde. Bostadsprojekt utfärdar certifikat med monetära värden från 1 till 200 turkiska liras, vilket ger potentiella köpare ett tillgängligt sätt att investera och köpa fler certifikat i framtiden.

Den ständiga kommittén för ekonomiskt och kommersiellt samarbete i Organisationen för det islamiska samarbetet spelade en roll i upprättandet av den turkiska fastighetsbörsmarknaden. Eftersom certifikatinnehavare inte får ränteintäkter, i linje med islamiska finansprinciper. Som med alla investeringar finns det ingen garanterad inkomst eftersom certifikatet handlas på Borsa-börsen.

 

Jämför annonser

Jämför