Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

KÖRKORT I TURKIET

DRIVER'S LICENCE IN TURKEY

Last Updated on februari 6, 2024 by marie

ATT SKAFFA KÖRKORT I TURKIET FÖR UTLÄNDNINGAR

Är du en besökare som utforskar Turkiets fängslande landskap bakom ratten? Innan vi ger oss ut på din turkiska roadtrip, låt oss fördjupa oss i avgörande detaljer angående körkort i Turkiet för icke-invånare.

Som utlänning får du köra med ditt utländska körkort i Turkiet i sex månader. Det är dock viktigt att vara medveten om att efter denna period är det obligatoriskt att byta din licens för att undvika potentiella böter.

Att ansöka om ett ersättningskörkort är ett viktigt steg. Om du har ett giltigt internationellt körkort garanterar övergången till ett turkiskt körkort inte bara smidigare resor utan är också ett lagkrav. Denna process går utöver bekvämlighet och fungerar som ett skydd mot böter och påföljder.

När ska utlänningar ansöka om ett turkiskt körkort? Om du för närvarande har ett giltigt internationellt körkort och planerar att bo i Turkiet eller genomföra en längre resa runt landet i mer än 6 månader med ett utländskt eller lokalt fordon.

Sedan 2018 är det folkbokföringskontoret som ansvarar för utfärdande och ersättning av körkort, med onlinebokningar som ett krav.

De nödvändiga dokumenten för att få ett körkort kan variera i olika städer. För icke-invånare krävs följande dokument för att ersätta din licens:
  • Översatt och attesterat körkort.
  • Originallicensen och en kopia.
  • Uppehållstillstånd eller arbetstillstånd.
  • Intyg om läkarundersökning.
  • Kvitto på betald avgift.
  • 2 biometriska bilder.
  • Kort med blodgrupp.
  • Utbildningsdiplom eller certifikat.
  • Ytterligare dokument kan begäras, beroende på stad.
  • Det finns inget behov av att göra om prov.

När alla dokument har skickats in (efter att ha verifierat äktheten av din licens) får du en tillfällig licens för omedelbar användning. Din ursprungliga licens kommer att skickas tillbaka till ditt hemland, som du kan begära av din trafikpolis vid återkomst. Din nya turkiska licens kommer att levereras till din adress i Turkiet.

Licensutbyte och förnyelse: En sömlös process

Även om din licens har gått ut kan du byta ut den mot en ny turkisk licens, giltig i 10 år. Att lämna Turkiet återställer termen, så om du lämnar landet var sjätte månad behöver du inte ändra ditt körkort.

Innan du ger dig ut på vägen, här är några viktiga saker att veta om att köra i Turkiet.

Lokala körnormer: Bekanta dig med lokala vägskyltar, regler och kulturella körnormer för en säkrare och roligare körupplevelse.

Språkbarriär: Även om många skyltar är på både turkiska och engelska, kan vissa landsbygdsområden bara ha turkiska skyltar. En grundläggande förståelse för turkiska vägskyltar är fördelaktigt.

Vägförhållanden: Var beredd på olika vägförhållanden, från livliga stadsgator till natursköna kustmotorvägar. Håll dig vaksam och anpassa dig till olika terränger.

Köretikett: Turkiska förare är i allmänhet artiga och signalering är en vanlig praxis. Var artig på vägen och tveka inte att använda dina indikatorer för att kommunicera

Landsbygdsvägar: Turkiet har pittoreska landsbygdslandskap, och att utforska landsbygden med bil är en givande upplevelse. Däremot kan landsbygdsvägarna vara smalare och möten med jordbruksfordon eller djurflockar är inte ovanliga. Kör försiktigt och var beredd på oväntade hinder.

Bergig terräng: Om din resa tar dig genom bergsområden, var redo för slingrande vägar och höjdförändringar. Kör försiktigt, särskilt i ogynnsamma väderförhållanden.

Nödtjänster: Bekanta dig med nödnummer och var sjukhusen finns längs din rutt. Turkiet har ett välutvecklat nätverk av räddningstjänster, men att vara förberedd är nyckeln.

GPS-navigering: Använd GPS-navigering till din fördel. Se till att ditt navigationssystem är uppdaterat och överväg att använda lokala appar för trafikuppdateringar i realtid.

Kör självsäkert, respektera lokala körsätt och fördjupa dig i skönheten i Turkiets olika landskap.

Jämför annonser

Jämför