Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Utlänningar som bor i Turkiet

Expats living in Turkey

Last Updated on februari 14, 2024 by marie

Informations- och stödgrupper för utlänningar som bor i Turkiet

Är du en utlänning som bor i Turkiet och letar efter information eller stödgrupper? Oavsett om du behöver nyhetsportaler, hjälplinjer, expat-bloggar eller Facebook-gemenskaper, finns det många resurser tillgängliga för att tillgodose dina olika behov relaterade till livet i Turkiet eller den anatoliska regionen. Turkiet är ett populärt resmål för människor från hela världen. Med unga proffs som vanligtvis lockas till livliga Istanbul och pensionärer, särskilt från Europa, till den lugna sydvästra kusten. Men som utlänning i ett nytt land kan du möta vissa utmaningar och ibland behöva hjälp av andra expats. Lyckligtvis finns många resurser tillgängliga för utlänningar som bor i Turkiet.

Regeringens hjälplinjer:

Den turkiska regeringen har upprättat två telefonjourer speciellt för utländska medborgare. Immigrationsdepartementet (Göç Idaresi) driver en 24-timmars hjälplinje som kan nås genom att ringa 157 från Turkiet och +90 312 157 11 22 utanför landet. Den här hjälplinjen är tillgänglig på turkiska, engelska, arabiska, ryska, persiska och tyska. Denna kan hjälpa till med frågor som rör inrese-, vistelse-, utrese- och uppehållstillstånd. Om du har frågor angående social trygghet och arbete i Turkiet, har Family, Labor, and Social Security Communication Centers hjälplinje (slå 170) engelsktalande operatörer som kan hjälpa dig. I nödsituationer, inklusive covid-19-problem, kan du ringa nödtelefonen 112. Som kommer att koppla dig till relevant assistans baserat på din region.

Utlänningar som hjälper utlänningar:

I Turkiet är bloggen och Facebookgruppen “Doc Martin’s Surgery for Expats in Turkey”, ledd av den brittiske expat Martin Redman, fantastiska plattformar med tiotusentals expatmedlemmar. De täcker ett brett spektrum av ämnen, inklusive juridiska frågor, och erbjuder information om visum, uppehållstillstånd, köp av egendom, öppna bankkonton och mer.

Dessutom erbjuder Foreign Citizens Advice Center i Kuşadası gratis hjälp, och du kan ställa dina frågor online på adviceturkey.org eller via deras hjälplinje. Nyhetskanaler som Ege Eye i Kuşadası och Fethiye Times, initierade av den brittiska expat Lyn Ward, erbjuder engelska uppdateringar om olika ämnen som rör den turkiska kusten och expatlivet.

Stadsspecifika resurser:

Utlänningar i Istanbul kan gå med i Yabangee och Inter Nations för evenemang och kontakter. International Women of Istanbul (IWI) är en gemenskap för utländska kvinnor som organiserar intressegrupper och välgörenhetsevenemang.

Facebook-gemenskaper:

Många Facebook-grupper vänder sig till utlänningar som bor i Turkiet. Dessa grupper inkluderar allmänna sådana som “Utlänningar i Turkiet” för Alanya och “Utlänningar i Istanbul”. Samt platsspecifika grupper som “Expats i Bodrum” och “Utlänningar i Fethiye.” Under covid-19-pandemin tillhandahöll grupper som “Coronavirus Turkey-UK Information” dagliga uppdateringar. Medan samhällsinitiativ som “Corona Caring Community” i Fethiye erbjöd hjälp till dem som drabbats av nedstängningar.

Djurskydd och miljöinitiativ:

Många Facebook-grupper fokuserar på att hjälpa gatudjur i specifika områden, med expats som aktivt arbetar frivilligt och organiserar insamlingar. Exempel inkluderar “Cihangir… Cool for Cats” i Istanbul, “Yalıkavak Street Animals” och “Turgutreis Animal Shelter Supporters” i Bodrum och “Animal Friends of Fethiye” i Fethiye.

Ett anmärkningsvärt omnämnande är “Tidy Turkey”, en Facebook-grupp och webbplats initierad av australiensiska expat Lucy Tooze. Dessa organiserar “Clean Up Events” och främjar en känsla av gemenskap genom delade upplevelser online.

Jämför annonser

Jämför