Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Att köpa en bil i Turkiet

Buying a car in Turkey

Last Updated on november 10, 2023 by marie

Navigera processen för att köpa en bil i Turkiet som utlänning

Är du en utlänning i Turkiet som vill köpa en bil? Om du har ett giltigt uppehållstillstånd har du tur – att köpa en bil i Turkiet är ett gångbart alternativ för dig. Att förstå kraven och procedurerna är dock avgörande för att säkerställa en smidig och problemfri upplevelse. I den här artikeln guidar vi dig genom processen att köpa en bil i Turkiet och ger dig insikter i de nödvändiga stegen för att göra det enkelt att köpa ett fordon i Turkiet.

Krav för att köpa en bil i Turkiet

För att initiera processen att köpa en bil i Turkiet som utlänning måste du uppfylla specifika krav:

 1. Uppehållstillstånd och skattenummer: Den primära förutsättningen är att du har ett giltigt uppehållstillstånd. Utan det kommer du inte att få köpa ett fordon i Turkiet. Dessutom måste du skaffa ett turkiskt skattenummer, vilket är nödvändigt för att registrera bilen i ditt namn.
 2. Giltigt körkort: Ett annat kritiskt krav är att ha ett giltigt körkort. Om du har ett körkort utfärdat av ditt hemland kan du använda det i Turkiet. Beroende på ditt ursprungsland kan det dock finnas ytterligare krav eller begränsningar. Det är tillrådligt att undersöka dessa regler eller rådgöra med lokala myndigheter innan du kör i Turkiet.
 3. Fordonsbesiktning och registreringor: Oavsett om du köper en ny eller begagnad bil måste fordonet genomgå en inspektion och du måste följa korrekta registreringsprocedurer. För nya bilar behöver du dokument som en notarius publicus, försäljningsfaktura, Highway Conformity Certificate, Special Consumption Tax (SCT) kvitto och obligatorisk trafikförsäkring. När du köper en begagnad bil, var noggrann med att inspektera fordonets skick och se till att alla nödvändiga dokument är förberedda och inlämnade i enlighet med lokala bestämmelser.
Att välja rätt bil: Nya kontra begagnade fordon

Ett av de första besluten du måste göra är om du ska välja ett nytt eller begagnat fordon. Varje val har sina för- och nackdelar:

 • Nya fordon: Nya bilar är utrustade med de senaste funktionerna, teknologierna och garantierna, vilket ger en känsla av säkerhet och pålitlighet. De har i allmänhet lägre underhållskostnader, men deras initiala inköps- och försäkringskostnader kan vara högre.
 • Begagnade fordon: Begagnade fordon kan vara billigare i förväg, men det kan finnas dolda kostnader i samband med reparationer och underhåll.
Hur mycket kostar en bil i Turkiet?

Tyvärr kan det vara dyrare att köpa en bil i Turkiet jämfört med många andra länder. Till exempel är den ungefärliga kostnaden för en ny liten bil som en Volkswagen Polo cirka 800 000 turkiska lira (ungefär 30 000 USD).

Lokala varumärken kontra importerade bilar

När du väljer en bil i Turkiet har du valet mellan lokala märken och importerade bilar. Lokala märken som TOFAŞ och Otokar erbjuder ofta kostnadseffektiva alternativ med lägre underhålls- och reparationskostnader tack vare lättillgängliga delar och servicecenter. Importerade bilar från välkända märken som Volkswagen, BMW och Mercedes erbjuder ett bredare utbud av modeller med lyxiga och moderna funktioner, men de tenderar att bli dyrare på grund av importskatter och relaterade kostnader.

Inköpsprocessen: Hur man köper en bil i Turkiet

När du har bestämt dig för bilen och priset är det dags att ta itu med pappersarbete och betalningar. Fordonsregistreringsförfarandet och obligatoriska dokument för utlänningar är identiska med dem för turkiska medborgare. Här är de viktigaste stegen att följa:

 1. Förbered nödvändiga dokument: Se till att ditt uppehållstillstånd, pass, försäkringsbevis och skattenummer är giltiga och uppdaterade. Om du köper en ny bil kan du behöva tillhandahålla ytterligare dokumentation som inköpsfakturor, garantibevis och tekniska inspektionsrapporter.
 2. Besök det lokala notariekontoret: Slutför pappersarbetet och överför bilägandet till ditt namn på det lokala notariekontoret. I vissa fall, särskilt när man köper en bil från en annan utlänning, kan processen behöva ske på konsulatet för säljarens nationalitet.
 3. Betala skatter, avgifter och registreringskostnader: Var beredd att betala tillämpliga skatter, avgifter och registreringskostnader. Vissa utlänningar kan kvalificera sig för skattebefrielse när de köper en bil i Turkiet, så det är lämpligt att fråga om dessa i förväg.
 4. Uppdatera din bilförsäkring: Glöm inte att uppdatera din bilförsäkring med de nya fordonsuppgifterna.
Försäkringar och skatter

När du köper en bil i Turkiet kommer du att omfattas av obligatoriska försäkringskrav och årliga fordonsskatter:

 • Obligatoriska försäkringskrav: I Turkiet är du skyldig att ha en trafikförsäkring som täcker potentiella skador till tredje part. Köp trafikförsäkringen från ett licensierat försäkringsbolag i Turkiet och utforska ytterligare täckningsalternativ för extra skydd.
 • Årliga fordonsskatter: Om du äger en bil i Turkiet måste du betala årlig fordonsskatt, känd som “bandrol”-skatt. Skattebeloppet varierar beroende på faktorer som motorstorlek, fordonets ålder och bränsletyp.
Utlänningars skattefria bilar i Turkiet (Blue Plate Cars)

Som utlänning kan du vara berättigad till skattebefrielse när du köper en ny bil från en auktoriserad återförsäljare eller köper en begagnad skattefri bil från en Annan utlänning. Dessa fordon, ofta kallade “blå skylt”-bilar i Turkiet, har en MA/MZ-registreringsskylt, vilket anger att de tillhör en utländsk bosatt. Denna registrering är giltig under hela ägarens uppehålls- eller arbetstillstånd.

Följande personer är vanligtvis berättigade till denna skatteförmån:

 • Utländska pensionärer
 • Utländska arbetstillståndsinnehavare
 • Utländska lärare och studenter
 • Utländsk personal som arbetar för Nato
 • Utländska pressmedlemmar
 • Utländska diplomater och idrottare

Vissa grupper är dock inte berättigade till skattefria bilköp, inklusive turkiska medborgare, dubbelmedborgare, varav en är turk, utlänningar som är gifta med turkiska medborgare, utlänningar under 18 år och utlänningar som äger egendom i Turkiet.

Skattefri status kvarstår när bilen säljs från en utlänning till en annan. Denna förmån är tillgänglig för en bil per kortinnehavare, och endast närstående familjemedlemmar kan köra fordonet.

Att köpa en bil i Turkiet som utlänning är en genomförbar och givande strävan, förutsatt att du navigerar processen korrekt och uppfyller de nödvändiga kraven. Håll reda på de föränderliga försäkrings- och skattekraven och rådfråga lokala myndigheter eller experter för den senaste informationen. Vi hoppas att din bilköpsupplevelse i Turkiet är smidig, problemfri och trevlig.

Jämför annonser

Jämför