Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Etablera ett företag i Turkiet

Establishing a Business in Turkey

Last Updated on november 10, 2023 by marie

Etablera ett företag i Turkiet: En omfattande guide

Turkiet, med sitt strategiska läge som överbryggar Europa, Asien och Mellanöstern, har länge varit en attraktiv destination för utländska investeringar. Landet har en global betydelse, vilket gör det till ett föredraget val för internationella företag och organisationer som vill etablera sin närvaro i och runt Turkiets storstäder. Den här artikeln syftar till att guida dig genom processen för att etablera ett företag i Turkiet.

Att välja rätt affärsstruktur

Utlänningar som vill starta ett företag i Turkiet har flera alternativ, inklusive kooperativa företag, kommandobolag, aktiebolag, sambandskontor eller öppna en filial till ett befintligt utländskt företag. Men för enkelhetens skull kommer vi att fokusera på bildandet av ett privat aktiebolag, vilket är ett relativt enkelt och populärt val.

Kan utlänningar driva ett privat aktiebolag i Turkiet?

Absolut. Ett privat aktiebolag i Turkiet kan bildas av både turkiska och icke-turkiska medborgare. Detta gör det till ett tillgängligt alternativ för internationella entreprenörer som vill driva ett företag i Turkiet.

Sök expertråd

Ett av de första stegen för att etablera ett företag i Turkiet är att rådgöra med en juridisk rådgivare som är väl insatt i bolagsrätt. Dessutom kan du också söka vägledning och information från olika välrenommerade källor:

  • Brittiska handelskammaren Turkiet (BCCT)
  • Turkiska ambassaden
  • Den turkisk-brittiska handels- och industrikammaren (TBCCI)
Överväg att använda en företagsbildande agent

I Turkiet, liksom i Europa och andra länder, finns det en framväxande marknad för bolagsbildande agenter. Dessa agenter kan ge värdefull hjälp, vilket sparar tid och potentiellt krångel. När du överväger en företagsbildande agent, undersök deras meritlista och de expatföretag de har hjälpt till att etablera. Kvaliteten på tjänster som tillhandahålls av dessa agenter kan variera, så välj klokt.

Att välja rätt företag

De flesta utlandsstationerade i Turkiet väljer att etablera företag som är förknippade med turism eller att tillgodose behoven hos andra expats. Vanliga val inkluderar restauranger, barer, hotell, butiker, fastighetsbyråer, underhållsföretag och semesteruthyrningsföretag. Dessa företag är relativt lätta för utlänningar att hantera och organisera.

Det är dock viktigt att vara medveten om att vissa affärstyper kräver förhandsgodkännande från industri- och handelsministeriet, såsom banker, factoring, privata finansinstitut, valutaväxlingskontor, företag som omfattas av kapitalmarknadslagstiftningen, operatörer av frihandelszoner och offentligt lager.

Förstå kostnaderna

Kostnaderna för att starta ett turkiskt aktiebolag kan variera från Storbritannien och andra länder. Att etablera ett privat aktiebolag kräver vanligtvis ett startkapital på 5 000 turkiska liras (TL). Av detta ska 25 % betalas inom tre månader från etableringsdagen, resterande belopp ska betalas inom tre år. När ditt företag är etablerat måste du registrera det hos det lokala handelsregistret och skattekontoret.

Skapa ett turkiskt aktiebolag

Överraskande nog kan det ta så lite som 24 timmar att etablera ett aktiebolag i Turkiet om alla nödvändiga pappersarbete omedelbart slutförs och uppfyller handelsregistrets godkännande. Tidslinjen kan dock komma att förlängas om du stöter på förseningar eller är oförberedd.

Installationsprocessen

För utlänningar måste bolagsordningen upprättas i enlighet med artikel 279 i den turkiska handelslagen. Dokumentet bör vara undertecknat och upprättat av bolagets grundande medlemmar, och det måste innehålla termen “limited” i bolagets namn.

Arrangörer måste ange sina fullständiga namn, nationaliteter, adresser, efternamn och handelsadresser, som bör översättas officiellt och attesteras vid behov. Dessutom är det viktigt att välja ett ursprungligt handelsnamn som inte har använts eller registrerats av någon annan individ eller företag för att undvika förvirring.

Registrera ditt turkiska företag

Handelsregisterkontor finns i de flesta större städer och städer i hela Turkiet. Efter att ha utarbetat din bolagsordning och fått dem attesterad, kontakta handelsregistret inom 15 dagar för att fylla i det officiella handelsregistret för ditt företag. Se till att du har följande krav redo:

  • Ifyllt formulär för företagsregistrering
  • Skriftlig ansökan eller begäran
  • Bevis på att vara en pionjärmedlem
  • Ett åtagandebrev att följa artikel 29 i handelsregistret
  • Betalningskvitto (vanligtvis 1/1000 av företagets kapital) som sätts in på Kundfondkontot

Även om det kan verka som en skrämmande process, med rätt förberedelser och juridisk kunskap, kan det vara ett smidigt och effektivt förfarande att starta ditt företag i Turkiet. Om du inte talar flytande turkiska är det lämpligt att ha en som modersmål med dig under processen för att undvika eventuella missförstånd eller förseningar.

Skatteplikter

Alla privata företag som verkar i Turkiet måste betala full skatt på alla sina vinster. Dessutom måste du anlita en revisors tjänster, eftersom revisorer i Turkiet fungerar annorlunda än de i Europa och ofta tar ut en månadsavgift som kan variera i kostnad.

Gör dina läxor

Innan du dyker in i processen att etablera ett företag i Turkiet är det avgörande att genomföra grundlig forskning. Sök råd från andra utlandsstationerade som har erfarenhet inom branschen och rådgör med en advokat och en revisor för att bedöma genomförbarheten av ditt projekt. Att förstå riskerna och utmaningarna förbereder dig för potentiella hinder.

Beskriv din affärsplan

Definiera tydligt dina mål och identifiera dina fokusområden innan du startar ditt företag. Undersök dina utgifter, inklusive marknadsföring, revisorsarvoden, personal, skatter och mer. Även om en formell affärsplan kanske inte krävs, hjälper den att övervaka dina framsteg och planera för framtida prognoser.

Sammanfattningsvis, att starta ett företag i Turkiet är en genomförbar strävan med rätt tillvägagångssätt och förberedelser. Se till att du har de nödvändiga dokumenten och expertrådgivningen och följer lagkraven. Med rätt planering kan du ge dig ut på en framgångsrik affärssatsning i Turkiet.

Ideal Estates är vi väl insatta i att etablera ett företag för utländska investerare och kan hjälpa dig genom varje steg.

Föregående inlägg

Ta med dina husdjur till Turkiet

Jämför annonser

Jämför