Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Turkisk kultur och kök

Turkish culture and cuisine

Last Updated on september 29, 2023 by marie

TURKISK KULTUR OCH KÖK

På grund av sitt läge har Turkiet varit ett hem för samexistensen av olika kulturer genom historien, den turkiska kulturen är en blandning av anatoliska och andra kulturer. Den kulturella strukturen i Turkiet är värd för en stor mångfald av människor som en mötesplats för öst och väst. I detta avseende varierar regionernas seder och traditioner beroende på geografiskt läge och struktur. Här tar vi en titt på turkisk kultur och kök.

Folket

Det är en del av den turkiska kulturen för lokalbefolkningen att vara intresserade och nyfikna på utlänningar. Människor tvekar inte att kommunicera med nya människor och kan vara intima med dem på kort tid. Som ny invånare i din stad, universitet eller hem kommer det att finnas människor som vill träffa och prata med dig.

Jämfört med många andra samhällen kommer du att märka att verbal kommunikation i Turkiet är ganska ”bullrig”. När du ser någon som plötsligt börjar kommentera eller skratta, bry dig inte. Detta är inte ett argument eller en konflikt, utan en indikation på att det finns en part som är upphetsad i samtalet. Dessutom, när du ser att de som chattar eller skojar med varandra kan kontakta dem fysiskt, tycker inte det är konstigt – fysisk kontakt är ofta en del av interaktionen.

Gästfrihet

Gästfrihet är ett av de viktigaste dragen i den turkiska kulturen eftersom gäster anses vara ”gåvor från Gud”. Befolkningen i Anatolien tror att deras gästfrihet lindrar livets utmaningar, förbättrar relationerna och får människor att känna sig trygga. Dessutom får de stor glädje av att träffa utländska gäster, lära sig om olika kulturer och ta emot främlingar som sina gäster. Gästfrihet är ganska viktigt i islam. Muslimer vägrar inte gäster. De underhåller och behandlar dem med stor respekt och ära.

Folkdans och musik

Turkiet är ett av de rikaste och mest mångfaldiga länderna när det gäller folkdanser. Det finns mer än 3 000 typer av folkdanser. Danser som halay, horon, zeybek och çiftetelli framförs över hela landet. Specifika folkdanser är dock relativt vanligare i vissa områden. Varje region har sina danser som består av unika rörelser och melodier. De är en viktig del av alla fester.

Liksom folkdanser visar även musikgenrer stor mångfald i Turkiet. De mest populära genrerna är turkisk folkmusik, klassisk turkisk musik, pop och arabesque. Folkdanser och musik är levande delar av Turkiets historia.

Mat och Matkultur

Turkisk mat är ett av världens mest utmärkande och mångsidiga kök. Den har ett stort utbud av rätter och matlagningstekniker. Matkulturen påverkas av mångfalden av produkter och kulturer i Turkiet. Som ett medelhavsland och ättling till två stora imperier – Seljuk och Ottoman, har Turkiet påverkats av deras kulinariska kultur.

Det turkiska köket består av spannmåls-, kött- och grönsaksrätter tillagade med eller utan kött, olivolja, fyllda grönsaker, bakverk, ris, drycker och desserter.

Den innehåller också ursprungliga typer av mat som druvmelass, yoghurt, tarhana, bulgur, kålrot och pickles. En av det turkiska kökets grundläggande ingredienser är kött, vanligtvis konsumerat som kebab.

Kebab tillagas direkt på eld eller i en lergryta utan vatten. Det finns dussintals kebabtyper, inklusive Adana-kebab, kebab med auberginepuré, cartlak-kebab, kebabspett och grytkebab.

Fisk och kyckling tillagas vanligtvis över kol eller steks.

Bakverk har också en viktig plats i det turkiska köket. Det finns hundratals bakverk och mjölbaserade livsmedel, inklusive pasta, bakverk med kött, couscous, gözleme och patty.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos det turkiska köket är grönsaker tillagade med eller utan kött. Det finns hundratals grönsaksrätter för varje säsong, som gröna bönor, auberginerätter, oturtma, mousaka, olivolja, fyllda grönsaker och fyllda vinblad som tilltalar alla smaklökar.

Tarhana-, lins-, tomat- och grönsakssoppor är de mest kända exemplen på soppor som erbjuds.

Pilaf är en oumbärlig del av det turkiska köket, gjord på vitt ris eller bulgur (knäckt vete). Pilaf kan vara vanlig eller tillagad med tomat, ansjovis, kött, svamp, etc.

Hoşaf och desserter har en unik plats i det turkiska köket. Hoşaf är en sötad juice gjord av torkad frukt, medan kompott är från färsk frukt. Desserter består av olika ingredienser – de mest populära är mjölk, mjöl och socker. Halva, rispudding (sütlaç), baklava och kadaif är de populäraste desserterna.

Det turkiska köket skiljer sig åt mellan olika delar av landet.

Egeiska regionen är känd för olivolja-baserade grönsaksrätter. Regionerna i östra och sydöstra Anatolian är kända för kebab, Marmara-regionen är känd för köttbullar och leverrätter, och regionen Centrala Anatolien är känd för tunnbröd med kött (etli ekmek), pide och ris med kött som ”Ankara Tava”.

Den populäraste förrätten är soppa. Sedan kommer huvudrätten med grönsaker eller kött, tillsammans med pilaff, hoşaf och kompott. Måltiden avslutas med efterrätt. Det är en utbredd praxis att dricka turkiskt kaffe eller te efter en måltid. Te eller kaffe som erbjuds efter måltiden på restauranger är vanligtvis gratis och inte avgiftsbelagt.

”Mat är det enda universella som kan föra alla samman. Oavsett vilken kultur, överallt i världen äter människor tillsammans.”

Nästa inlägg

Om Turkiet

Jämför annonser

Jämför