Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Om Turkiet

About Turkey

Last Updated on september 29, 2023 by marie

EN ÖVERSIKT ÖVER TURKIET

Officiellt namn: Republiken Turkiet

Officiellt språk: Turkiska

Valuta:Republiken Turkiets valuta är den turkiska liran. Den turkiska lirans underenhet kallas ”Kuruş”. En turkisk lira (TL) är lika med hundra Kuruş (Kr).

Befolkning: 85.004.000 (slutet av 2021)

Ytarea: 814.576 km²

Huvudstad: Ankara

Antal provinser: 81 provinser; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van…

Kustlinjens längd: 7,200 km

Kustlinjens gränser:Medelhavet i söder, Egeiska havet i väster och Svarta havet i norr.

Grannländer: Syrien och Irak i söder, Bulgarien och Grekland i väster, Iran, Georgien, Armenien och  Nakhchivan och Azerbajdzjan i öster

Turkiska flaggan

Flaggan, bestående av en vit halvmåne och stjärna på röd bakgrund, användes första gången av det osmanska riket 1844. Den 29 maj 1936 legaliserades den genom lag 2994 för att vara Republiken Turkiets nationella flagga. Det är en tradition att kröna nationens flagga. Enligt denna lag får den turkiska flaggan inte användas på ett sätt som skadar dess moraliska värderingar. Det bör inte förekomma någon muntlig, skriftlig eller gestuell förnedring. Därför bör förolämpning eller bristande respekt för den turkiska flaggan undvikas.

Officiellt språk

Turkiska, det officiella språket i Turkiet, är rankat på 5:e plats i världen med avseende på antalet talare. Turkiska talas i ett stort område idag, från Kina till Ungern, Egypten till Sibirien. Idag finns det turkisktalande samhällen i Mellanöstern och Balkanländerna förutom Centralasien och Anatolien.

Klimat 

Som ett resultat av att landet är en halvö, bergens placering och mångfalden av landformer har Turkiet flera distinkta geografiska väder- och klimatregioner. Den norra delen av Turkiet ligger i den tempererade klimatzonen. Däremot är den södra delen subtropisk.

Måttliga klimatförhållanden orsakade av havseffekten är vanliga i kustområden eftersom landet är omgivet av hav på tre sidor. Norra Anatolian och Taurusbergen hindrar havseffekterna från att nå landets inre regioner. Av denna anledning råder kontinentala klimatförhållanden i de inre områdena. Du kan njuta av alla fyra årstider i Turkiet med sina distinkta egenskaper. Södra delarna av landet har högre temperaturer än de norra.

I Alanya/Antalya-regionen kan du uppleva både stränderna och bergen och skidorter på en dag under höst och vår. Alanyas klimat tillåter besökare att njuta av en mycket lång sommarsäsong, som kan vara fram till slutet av november.

Turkiet är ett av de sällsynta länderna där du kan njuta av alla årstider.

Turkiets historia

Turkiet och dess territorium har en mycket lång historia. I forna tider kallades regionen som Republiken Turkiet grundades på Anatolien (Anadolu), vilket står för ”soluppgångens land”. Senare fick det namnet ”Minor Asien” för att undvika förväxling med kontinenten Asien. Efter att ha kallats ”Turchia” av européer tills turkarna erövrade det, kallas detta territorium nu för ”Türkiye”.

Stammarna som bebodde Anatolien går tillbaka till 7500 f.Kr. Turkiet var filosofins vagga och hem för många civilisationer, inklusive hettiterna, frygierna, lydianerna, jonerna, urarterna, perserna, det makedonska riket och det bysantinska riket. Det osmanska riket styrde över tre kontinenter i cirka 600 år som ett imperium som omfattade mer än 20 nationer.

Den turkiska nationen startade en kamp för självständighet den 19 maj 1919, under ledning av Mustafa Kemal Atatürk, grundaren av den moderna republiken Turkiet. Sedan inrättades Turkiets stora nationalförsamling den 23 april 1920. Den 29 oktober 1923 utropades självständighet och upprättandet av republiken. Turkiet moderniserades genom en rad administrativa, juridiska och sociala reformer.

Idag är Republiken Turkiet en demokratisk, sekulär, konstitutionell och social stat, som respekterar alla mänskliga rättigheter i största utsträckning.

Religion 

Turkiet är en sekulär stat där religion anses vara en helt personlig angelägenhet. Sekularism ligger i grunden för den institutionella strukturen och innebär att religion inte påverkar statens angelägenheter. Konstitutionen garanterar religions- och samvetsfrihet. Medan landets dominerande religion är islam, förblir den religiösa mångfalden intakt, med många människor med olika religiösa övertygelser som lever fredligt tillsammans.

Föregående inlägg

Turkisk kultur och kök

Nästa inlägg

Turism i Turkiet

Jämför annonser

Jämför