Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Turkisk export når oktoberrekord

Türkiye ihracatı Rekoruna Ulaştı

Last Updated on november 22, 2023 by marie

Turkisk export stiger till 22,9 miljarder dollar och sätter rekord i oktober

Som ett bevis på Turkiets ekonomiska motståndskraft och styrka slår turkisk export oktoberrekord till att nå en aldrig tidigare skådad 22,9 miljarder dollar, en anmärkningsvärd ökning med 7,4 % jämfört med samma period förra året. Handelsminister Ömer Bolat delade denna triumf och betonade landets stadiga tillväxt mitt i utmaningar.

Turkiets triumf trots motgångar

En rekordstor oktober

Oktober markerade en viktig milstolpe, med exporten som nådde den högsta någonsin. Minister Bolat tillkännagav stolt den imponerande tillväxten på 7,4 % på årsbasis, vilket befäste Turkiets position som ett ekonomiskt kraftpaket.

Konsekvent tillväxt mitt i utmaningar

Trots motgångar har Turkiets export visat konsekvent tillväxt, som bygger på de starka resultaten i juli, augusti och september. Minister Bolat underströk den turkiska ekonomins motståndskraft inför utmaningar.

Ambitiösa mål och prestationer inom turkisk export

Regeringens ambitiösa turkiska exportmål

Minister Bolat kastade ljus över regeringens ambitiösa mål, som siktar på att nå 255 miljarder dollar i export i slutet av året, med ännu mer häpnadsväckande mål på 267 miljarder dollar 2024 och häpnadsväckande 302,2 miljarder dollar 2026.

Överträffar förväntningarna: januari–oktober 2023

För perioden januari-oktober 2023 överträffade Turkiets export förväntningarna och nådde 210,1 miljarder dollar, vilket översteg föregående års siffra med 0,3 %. Minister Bolat lyfte fram nyckelsektorer som driver denna tillväxt.

Viktiga bidragsgivare till exponentiell tillväxt

Höjdpunkter i prestanda

Bolat påpekade specifikt enastående prestanda inom vitala sektorer som motorfordon, pannor och maskiner samt elektriska maskiner och utrustning, som alla visar på betydande ökningar, vilket återspeglar en ökning av mervärdeexporten.

Tjänsteexporten ökar

Minister Bolat erkände tjänsteexportens anmärkningsvärda prestation och siktade på att överträffa gränsen på 100 miljarder dollar i år, med ett stort mål på 200 miljarder dollar till 2028, och fånga 2 % av den globala tjänsteexporten enligt den 12:e utvecklingsplanen.

Imponerande milstolpar och prestationer

12-månaders rullande export

I oktober nådde Turkiets 12-månaders rullande export imponerande 254,8 miljarder dollar, vilket överträffade det tidigare rekordet på 254,2 miljarder dollar i slutet av 2022. Denna prestation förstärker Turkiets uthålliga ekonomiska tillväxt.

Minskning av handelsunderskott

Medan importen ökade med 1,3 % i oktober, visade handelsunderskottet en anmärkningsvärd minskning med 15 %, totalt 6,7 miljarder dollar. Denna positiva förändring bidrog till en ökad täckningsgrad för export till import och nådde 77,3 % förra månaden.

Positiva effekter av strategiska åtgärder

Bidrag från statliga initiativ

Minister Bolat lyfte fram de positiva effekterna av åtgärder som genomförts av finansministeriet, finansministeriet och handelsministeriet, särskilt när det gäller att bromsa energiimporten. Speciellt siktade energiimporten för året på att hålla sig under 70 miljarder dollar.

Guldimporten minskar

I oktober upplevde guldimporten en anmärkningsvärd minskning med 36 % jämfört med föregående år, vilket tyder på framgångsrika åtgärder för att hantera och kontrollera handelsdynamiken.

Sektoriella triumfer och global räckvidd i turkisk export

Ledande sektorer inom turkisk export

Mustafa Gültepe, chefen för den turkiska exportörens församling, lyfte fram de sektorer som dominerar oktoberexporten, med fordonssektorn som leder till 3,087 miljarder dollar, följt av den kemiska industrin, konfektionsindustrin, elektronik och stålsektorn.

De bästa exportdestinationerna

Gültepe avslöjade de bästa exportdestinationerna, med Tyskland, Irak och USA i spetsen. Särskilt slog Turkiet exportrekord med sju länder, inklusive Polen, Libyen, Algeriet, TRNC och Nigeria, vilket visar upp sin växande globala räckvidd och konkurrenskraft.


Turkiets exportprestation i oktober återspeglar inte bara ekonomisk motståndskraft utan belyser också nationens förmåga att sätta och överträffa ambitiösa mål. När landet kartlägger sin kurs mot att bli en global handelskraft, banar dessa framgångar vägen för hållbar tillväxt och välstånd.

Jämför annonser

Jämför