Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Utländska investeringar i Turkiet växer

Türkiye'deki Yabancı Yatırımlar Artıyor

Last Updated on september 22, 2023 by marie

Utländska investeringar i Turkiet – officiella siffror

Enligt officiell turkisk statistik visas att utländska investeringar i Turkiet växer exponentiellt mellan 2003 och 2017. Utlänningar köpte fastigheter för 42 miljarder USD i Turkiet. Fastighetssektorn såg en betydande ökning av intresset från utlänningar före 2013, då en ny lag eliminerade behovet av ömsesidiga köprätter mellan nationer, vilket gjorde det lättare för köpare från Mellanöstern att köpa i Turkiet. 2003 var försäljningen till utländska köpare 998 miljoner USD, men den sköt i höjden till 4,64 miljarder USD 2017. Under de senaste 5 åren såldes över 99 650 bostäder till icke-turkiska medborgare. Branschexperter förutspår att den totala försäljningen kan nå 50 miljarder år 2019, baserat på det nuvarande värdet av den turkiska liran.

Under första kvartalet 2018 ökade utländska fastighetsköp med 20 % i Turkiet jämfört med föregående år. Denna siffra steg till 25 % i april, med totalt 2043 bostäder som köptes av utlänningar. De vanligaste nationaliteterna bland dessa köpare var irakiska, saudiska, iranska, kuwaitiska och ryska. Trenden var fortsatt konsekvent, eftersom två destinationer fortfarande var de mest populära bland utländska köpare. Antalya och Istanbul förblir populärast och det är där utländska investeringar i Turkiet växer fortast.

Istanbul

Istanbul har länge varit det bästa valet för både utländska och lokala fastighetsköpare. Staden upplever en snabb ökning av nybyggnation och pre-byggande. Många av dessa projekt är koncentrerade i utkanten av stadskärnan, särskilt på den europeiska sidan, som också kommer att vara platsen för den nya Istanbuls tredje flygplats, som kommer att bli ett av de största resecentrumen i världen.

Antalya

Antalya-området, ett toppval för turister och utlänningar, omfattar de mindre kustdestinationerna Belek, Kemer, Kaş, Kalkan och Side, såväl som de större områdena i Alanya och den centrala staden. Dess livliga, mångkulturella miljö tilltalar en mängd olika utländska medborgare, särskilt ryssar, tyskar, östeuropéer och britter.

Föregående inlägg

Ändringar av lagfart

Nästa inlägg

Valutadokument

Jämför annonser

Jämför