Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

2024 års hyresinkomstskatt

2024 rental income tax

Last Updated on mars 1, 2024 by marie

2024 års hyresinkomstskatt för fastighetsägare i Turkiet

Med den annalkande skattesäsongen surrar fastighetsägare i Turkiet av förväntan, särskilt de som tjänade mer än 21 tusen TL i hyresintäkter förra året. När deklarationsperioden börjar uppstår många frågor angående detaljerna för 2024 års hyresinkomstskatt. I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i de väsentliga detaljerna du behöver vara uppmärksam på när du gör din deklaration.

När skatteperioden närmar sig tickar klockan för miljontals fastighetsägare och inleder deklarationsperioden för dem som fått hyresintäkter från sina bostäder och arbetsplatser det senaste året. Individer som äger fastigheter och tjänar hyresintäkter är på jakt efter att förstå hur man beräknar hyresinkomstskatten och navigerar i deklarationsprocessen.

Viktiga datum för 2024 års hyresinkomstskatt

Som rapporterats av NTV kan skatter som härrör från hyresintäkter regleras i två lika delar, med tidsfrister i mars och juli. Fastighetsägare måste göra den första delbetalningen, tillsammans med stämpelskatten, senast den 31 mars och den andra delbetalningen senast den 31 juli.

Hyresinkomstskattebetalare kan betala skatt genom det interaktiva skattekontoret, RA-mobilappen, banker, alternativa betalningskanaler, PTT-kontor och alla skattekontor. Att beräkna hyresinkomstskatten innebär att subtrahera undantagna delar från den totala hyresintäkterna, fastställa utgifter för den återstående delen och dra av dem från basen. Inkomstskatten beräknas sedan utifrån tillämpliga parenteser, med en extra stämpelskatt som ska betalas för den årliga deklarationen.

Vem behöver deklarera hyresinkomst 2024?

Hyresintäkter över 21 000 turkiska lira från 1 januari till 31 december 2023 kommer att vara skattepliktiga för fastighetsägare. Undantag medges endast för en enskild bostad i bostaden. Underlåtenhet att deklarera eller underdeklarera hyresintäkter upphäver undantaget. Ägare av flera hyresfastigheter bör notera att endast en fastighet kan vara berättigad till skattebefrielse. Omvänt minskar inte befrielsegraden att överskrida deklarationsgränsen i arbetsplatshyresintäkter.


Fastighetsägare måste förstå detaljerna i hyresinkomstskattedeklarationen före deadline 2024. Underlåtenhet att följa reglerna kan leda till missade undantag och potentiella påföljder. Håll dig informerad, beräkna noggrant och håll deadlines för att säkerställa en smidig skattesäsong.

Vanliga frågor (FAQs)

 1. Vad är deadline för den första avbetalningen av hyresinkomstskatten 2024?
  • Den första delbetalningen tillsammans med stämpelskatten ska betalas senast den 31 mars.
 2. Kan jag använda skattebefrielsen för flera bostäder som genererar hyresintäkter?
  • Nej, skattebefrielsen gäller endast en bostad.
 3. Hur kan jag betala min hyresinkomstskatt i Turkiet?
  • Skattebetalare kan använda olika metoder, inklusive Interactive Tax Office, RA mobilapplikation, kontrakterade bankkontor och alternativa betalningskanaler.
 4. Att överskrida deklarationsgränsen kommer definitivt att sänka dispensgraden för arbetsplatshyresintäkter.
  • Deklarationsgränsen för arbetsplatshyresintäkter påverkar inte dispensgraden.
 5. Vad händer om jag inte deklarerar eller underdeklarerar mina hyresintäkter?
  • Underlåtenhet att deklarera eller underdeklarera kommer att leda till förlust av undantag och kan leda till påföljder.

Jämför annonser

Jämför