Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Egendomsregler för internationella köpare

Foreigners ownership

Last Updated on september 4, 2023 by marie

Utvecklingen av förenkling av reglerna

Den turkiska fastighetsmarknaden tillät ursprungligen inte internationella köpare förrän 2002. Men enligt ”ömsesidighetsklausulen” fick endast invånare i nationer som gav turkiska medborgare ömsesidiga rättigheter, såsom Storbritannien, Tyskland och Nederländerna, äga egendom , och de fick bara göra det i ett fåtal utvalda zoner. Zonerna eliminerades 2005, även om ömsesidigheten bestod.

Efter att ömsesidighetsbarriären sedan togs bort i augusti 2012 har medborgare i 183 andra länder kunnat köpa fastigheter i Turkiet. På grund av ömsesidighetsreglerna tillåts nu medborgare i Kina, Ryssland, Indien och arabiska stater som tidigare varit förbjudna. Mängden mark som utlänningar kan köpa utan tillstånd har vuxit från 2,5 hektar till 33 hektar.

Flera utlänningar har varit framgångsrika i att köpa fastigheter i Turkiet, särskilt i Marmara- och Medelhavsområdena, som är Turkiets främsta finansiella och turistmål.

Enligt Abdurrahman Kaya, General Manager och VD för Ideal Estates, ”bidrog regeln som sänker restriktionerna för utlänningar att få turkiskt medborgarskap, volatiliteten i den turkiska liran kontra andra valutor och momsbefrielsen för utlänningar att påskynda försäljningen.”

Sedan januari 2017 har Turkiet tilldelat medborgarskap till utlänningar på en mängd olika sätt. Inklusive köp av fastigheter värderade till minst 1 miljon USD. Regeringen implementerade också följande policyer det året för att uppmuntra utländska köpare:

  • Minskningen av de 2 % till 1,5 % lagfartskostnader som tas ut av fastighetsregistret. Som betalas av både köparen och säljaren tillsammans (totalt ca 3%).
  • Momsbefrielse är tillgänglig för köpare av turkiska fastigheter som inte är bosatta i Turkiet, förutsatt att de betalar för fastigheten i utländsk valuta. Dessutom måste köpare behålla fastigheten i ett helt år efter,
  • Stämpelskatten sänktes för ”löfte att sälja avtal” från 0,95 % till 0 %.

Aktuell status för bestämmelserna

I september 2018 tillkännagavs nya regler som minskade investeringsbeloppet för att få turkiskt medborgarskap:

  • Nuförtiden ger ägande av egendom värd minst $400 000 USD dig medborgarskap.
  • Att ha minst 500 000 USD på ett turkiskt bankkonto i tre år, vilket är en minskning från 3 miljoner USD.
  • Skapa 50 jobb, vilket är en minskning från 100 jobb.

Minimibarriären höjdes från 250 000 USD till 400 000 USD från och med den 13 juni 2022. Detta inträffade mitt under en ökning av utländskt intresse för att köpa fastigheter i Turkiet.

 

Föregående inlägg

Årlig fastighetsskatt i Turkiet

Nästa inlägg

Skatter

Jämför annonser

Jämför