Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Turkiets UNESCO:s världsarvslista

Turkey's UNESCO World Heritage Sites

Last Updated on januari 2, 2024 by marie

Turkiets UNESCO:s världsarvslista

Turkiet, ett land som gränsar mot Europas och Asiens vägskäl, är en skattkammare av kulturella, historiska och naturliga underverk. Dess olika landskap och årtusenden gamla historia har resulterat i en myriad av Turkiets  UNESCO:s världsarvslista som fängslar resenärer från hela världen. Från och med 2023 finns det tjugoen världsarv i Turkiet, inklusive nitton kulturella platser och två blandade platser. Följ med oss på en virtuell resa genom några av Turkiets mest anmärkningsvärda UNESCO-erkända pärlor.

Historiska områden i Istanbul (1985)

I hjärtat av Turkiet ligger Istanbul, en stad med en historia så rik att den sträcker sig över århundraden och imperier. De historiska områdena i Istanbul, inklusive ikoniska landmärken som Hagia Sofia, Topkapipalatset och Blå moskén, erbjuder en inblick i stadens bysantinska och osmanska förflutna. Kombinationen av arkitektoniska stilar och kulturella influenser är ett bevis på Istanbuls unika plats i historien.

Göreme nationalpark och klippplatserna i Kappadokien (1985):

Kappadokien, som ligger i centrala Turkiet, är ett surrealistiskt landskap med älva skorstenar, grottbostäder och utomjordiska klippformationer. Göreme nationalpark och dess klippplatser berättar historien om en region som formats av vulkanisk aktivitet. Och kreativiteten hos dess invånare som ristade hem, kyrkor och hela städer i den mjuka vulkaniska klippan. De unika geologiska egenskaperna och den historiska betydelsen av Kappadokien gör det till ett förtrollande tillägg till Turkiets UNESCO: s världsarvslista.

Hattusha: Den hettitiska huvudstaden (1986)

Inbäddat i det grönskande landskapet i centrala Anatolien var Hattusha en gång huvudstaden i det mäktiga hettitiska imperiet. Platsen är hem för imponerande befästningar, tempel och den ikoniska Lejonporten. Att utforska Hattusha är som att ta ett steg tillbaka i tiden till en civilisation som blomstrade för över 3 000 år sedan.

Mount Nemrut (1987)

Mount Nemrut, som ligger i sydöstra Turkiet, kröns av kolossala statyer och gravstenar som restes av kung Antiochus I. Platsen är ett bevis på storheten i Commagene Kingdom och erbjuder en hisnande utsikt över de omgivande bergen. Soluppgången och solnedgången på toppen av Mount Nemrut är inget annat än magisk.

Hierapolis-Pamukkale (1988)

Pamukkale, som betyder ”bomullsslott” på turkiska, är ett naturligt under känt för sina terrasser av vit travertin. Den antika staden Hierapolis, som ligger högst upp på dessa terrasser, visar upp välbevarade romerska ruiner, inklusive teatrar, tempel och bad. Sammanställningen av naturlig skönhet och uråldrig historia gör denna webbplats verkligen extraordinär.

Aphrodisias (2017)

Den antika staden Aphrodisias är tillägnad gudinnan Afrodite och är ett under av klassisk arkitektur och skulptur. Platsen har en välbevarad stadion, ett tempel för Afrodite och den utsökta Sebasteion, en fristad prydd med invecklade reliefer. Afrodisias erbjuder en inblick i den antika världens konstnärliga och kulturella framgångar.

Arkeologiska platsen Perge och den antika staden Aspendos (2017)

Inbäddat i den fantastiska regionen Antalya, den arkeologiska platsen Perge och den antika staden Aspendos transporterar besökare till hjärtat av det antika Pamfylien. Perge, med sina ruiner, inklusive en teater, stadion och stadsportar, ger en inblick i invånarnas vardag. Bara en kort bit bort har Aspendos en av de bäst bevarade romerska teatrarna i världen, känd för sin akustik och arkitektoniska storhet. Tillsammans ger dessa platser i Antalya en fängslande resa genom arvet från den klassiska antiken i Medelhavsområdet.


Turkiets UNESCO-världsarv inbjuder resenärer att ge sig ut på en fängslande resa genom tiden. Den omfattar de forntida civilisationernas underverk, hisnande landskap och den kulturella mosaiken som definierar detta fascinerande land. Oavsett om du utforskar Istanbuls livliga gator eller bevittnar soluppgången över statyerna av Mount Nemrut, bidrar varje plats till Turkiets rika väv av arv och lämnar ett outplånligt märke på dem som har turen att uppleva dess underverk.

Jämför annonser

Jämför