Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Turkiet lyser som global ledare för stränder med blå flagg

Turkey Shines as Global Leader in Blue Flag Beaches

Last Updated on maj 30, 2024 by marie

Turkiet lyser som global ledare för stränder med blå flagg

Turkiet har återigen säkrat sin plats som det tredje rankade landet globalt för Blå Flagg-stränder. Landet stoltserar med 567 Blå Flagg-designade stränder i år. Mehmet Ersoy, Turkiets kultur- och turismminister, delade nyheterna på sociala medieplattformen X. Och firade landets konsekventa framgångar i utmärkelsen Blå Flagg. Han betonade att Turkiet lyser som global ledare för stränder med blå flagg och är fast beslutet att klättra till toppositionen i framtiden.

Vad är utmärkelser med blå flagg?

Blue Flag Awards, som övervakas av Foundation for Environmental Education (FEE) med säte i Köpenhamn, Danmark, erkänner stränder som uppfyller höga krav på renlighet och säkerhet. Denna prestigefyllda titel är ett bevis på de kvalitets- och miljöstandarder som upprätthålls av de prisbelönta stränderna.

Turkiets framsteg och engagemang

Minister Ersoy lyfte fram regeringens pågående ansträngningar för att öka antalet blåflaggade stränder. I år fick ytterligare 16 stränder i Turkiet Blå Flagg-status, vilket återspeglar landets engagemang för att förbättra sina kustområden.

“Blå flagg passar våra stränder mycket bra. “I år har vårt land stolt tilldelats Blå Flagg för 567 stränder, 27 marinor, 18 turistbåtar och nio individuella yachter, betonade Ersoy.

Globala rankningar

För närvarande har Spanien topplaceringen för flest blåflaggade stränder, följt av Grekland på andra plats. Turkiet ligger stolt på tredje plats, med Italien och Frankrike på fjärde respektive femte plats.

Regionala höjdpunkter: Antalya leder vägen

Antalya är fortfarande Turkiets ledande provins för stränder med blå flagg, med imponerande 233 stränder som tilldelats denna beteckning, inklusive Alanya. Andra anmärkningsvärda provinser inkluderar Mugla med 112 blåflaggade stränder och Izmir med 64.

Nya blåflaggade stränder har lagts till i år i olika provinser, inklusive Istanbul, Balikesir, Aydın, Antalya, Mugla, Izmir, Canakkale, Tekirdag, Bursa, Kirklareli och Yalova. Trots denna tillväxt hade vissa provinser som Sakarya, Duzce och Edirne, som fanns på listan förra året, inga nya tillägg.

Ett arv av miljöengagemang

Blå Flagg-programmet i Turkiet startade 1993, efter att Europeiska unionen 1987 utsågs till miljöåret. Initiativet syftar till att skydda folkhälsan och främja miljöutbildning och miljömedvetenhet.

Blåflaggade stränder måste uppfylla 33 strikta kriterier, medan marinor bedöms på 38 kriterier. Turistbåtar på 51, och individuella yachter på fyra kriterier tillsammans med 16 beteenderegler. Dessa inkluderar regelbunden vattenkvalitetsanalys, lämplig rening av avloppsvatten, skydd av känsliga naturområden, tillgång till livräddare och första hjälpen-utrustning, nödplaner, faciliteter för funktionshindrade, avfallssortering och miljöutbildning och information. Hamnar och turistbåtar utvärderas också utifrån företagens sociala ansvar och allmänhetens engagemang.

Blickar framåt

Turkiets imponerande meritlista och fortsatta engagemang för att förbättra och utvidga sina blåflaggade stränder visar dess engagemang för miljöexpertis och turismkvalitet. Eftersom landet strävar efter topplaceringen kommer dess vackra och välskötta stränder utan tvekan att fortsätta att locka besökare från hela världen.

Jämför annonser

Jämför