Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Turkiets första rymduppdrag

Turkey’s First Space Traveler's Mission

Last Updated on januari 23, 2024 by marie

Utforska rymden: Turkiets första rymduppdrag står inför en försening orsakad av väder

I en övertygande händelseutveckling inom rymdutforskningens område har Turkiets första rymduppdrag, som ursprungligen var planerat till ett tidigare datum, stött på ett uppskjutande, nu planerat till den 17 januari. Denna omläggning härrör från ogynnsamma väderförhållanden, en välbekant utmaning i rymden. uppdrag där atmosfäriska element avsevärt påverkar lanseringens genomförbarhet. Den utvalda rymdresenären, utvald från en pool av kandidater inom Turkiet, förbereder sig för ett uppdrag som inte bara belyser Turkiets framsteg i rymdutforskning. Utan också understryker dess samarbete med internationella rymdorganisationer. Myndigheter och rymdorganisationer ser flitigt till att alla nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtas. För en säker och triumferande resa till rymden på det reviderade lanseringsdatumet.

Ett strategiskt tillvägagångssätt för rymdutforskning

De senaste händelserna vid den internationella rymdstationen (ISS) har sett två rymdskepp, Cygnus och SpaceX Dragon, avsluta sina uppdrag. Efter att ha framgångsrikt levererat last planerar Cygnus ett destruktivt återinträde i början av januari. Medan rymdfarkosten Dragon har en planerad fallskärmsassisterad stänk utanför Floridas kust den 22 december. Båda rymdfarkosterna har genomfört sina lastuppdrag och återvänt med värdefull vetenskap och hårdvara för analys tillbaka på jorden.

Omläggning av uppdraget för Turkiets första astronaut

SpaceX-uppskjutningen av Axiom Spaces privata astronautuppdrag Ax-3 till ISS, med Turkiets första astronaut, överste Alper Gezeravcı, har bevittnat en åtta dagars uppskjutning till den 17 januari. Denna försening, en följd av ogynnsamma väderförhållanden och SpaceX:s noggranna planering. Samlar ett internationellt team av astronauter från Spanien, Italien och Sverige. Uppdraget, som distribuerar en SpaceX Falcon 9-raket från NASA:s Kennedy Space Center i Florida, planerar en vistelse på upp till 14 dagar ombord på ISS, med Gezeravcı som aktivt deltar i 13 vetenskapliga experiment.

Att navigera i rymden: Vädervariabeln

Vädrets inverkan på schemaläggningen visar tydligt komplexiteten i rymduppdrag. Ogynnsamt väder och specifika belysningskrav för landning nära månens sydpol har fått Intuitive Machines att flytta tillbaka uppdraget med sin första månlandare till mitten av februari. Tillgängligheten för lanseringsinfrastruktur påverkar också denna justering, som är en månad senare än det ursprungliga fönstret. Samtidigt understryker omläggningen av Dragon- och Cygnus-rymdfarkosternas avgång från ISS, som ursprungligen var planerad till den 22 december till den 17 januari, samarbetsandan hos NASA och SpaceX. När det gäller att tänja på gränserna för utforskning av rymden samtidigt som vädret spelar en avgörande roll i krångligheterna i dessa uppdrag.

UPPDATERING 22 januari 2024:

Torsdagen den 18 januari gav sig en besättning bestående av Turkiets första astronaut Alper Gezeravcı, tillsammans med tre andra medlemmar, ut på en resa till den internationella rymdstationen (ISS). Vilket markerar ett betydelsefullt tillfälle för landet, enligt president Recep Tayyip Erdoğan. SpaceX Crew Dragon-kapseln, fäst på en Falcon 9-raket med Axiom-3-uppdragskvartetten, lyftes från NASA:s Kennedy Space Center i Cape Canaveral ungefär en timme före solnedgången. Den planerade 36-timmarsflygningen till det kretsande laboratoriet kommer att avslutas tidigt på lördag när deras kapsel når rymdstationen.

Gezeravcı, en före detta stridspilot och kapten för Turkish Airlines, uttryckte sin spänning från omloppsbanan. Och betonade betydelsen av uppdraget för att öppna nya horisonter för Turkiet. Besättningen, som består av en svensk och en italienare med erfarenhet av militär pilot, åtföljs av en pensionerad NASA-astronaut som arbetar för Axiom Space.

Under sin två veckor långa vistelse på ISS kommer teamet att genomföra experiment. Samt engagera sig med skolbarn och njuta av jordens vyer innan de återvänder hem. När han reflekterade över resan åberopade Gezeravcı Mustafa Kemal Atatürks ord, och sa: “Framtiden är i skyarna.”

Gezeravcı uppnår historisk milstolpe när han ger sig ut på Turkiets första rymdresenärsuppdrag

President Erdoğan, som introducerade Gezeravcı för den turkiska allmänheten förra året, förmedlade uppdragets historiska betydelse. Vilket markerade starten på ett nytt kapitel för landet. Uppdraget är i linje med Turkiets nationella rymdprograms mål, som tillkännagavs 2021.

Medföljande Gezeravcı på uppdraget är Sveriges Marcus Wandt och italienska flygvapnets överste Walter Villadei, båda med betydande flygbakgrund. De bär symboliska föremål från sina respektive länder, inklusive en Nobelprismedalj från Sverige, fusillipasta från Italien och polletter som representerar Turkiets nomadkultur.

Michael Lopez-Alegria, en före detta NASA-astronaut nu med Axiom Space, lyfte fram det unika privilegiet med rymdresor. Och betonade den spännande upplevelsen av acceleration och mikrogravitation. Crew Dragon förväntas docka med ISS på lördag, vilket markerar ytterligare en milstolpe i Axiom Spaces samarbete med NASA och SpaceX under de senaste två åren.

Uppdragets framgång har betydelse inte bara för Turkiet utan också för Axioms bredare ansträngningar inom området kommersiell rymdutforskning. Företaget tar ut en betydande avgift för varje astronautsäte, vilket bidrar till den växande farten för nationer som vågar sig in i jordens omloppsbana för olika ändamål.

Axiom-3-uppdraget, en del av Turkiets ambitioner inom rymdutforskning, understryker landets engagemang för framtida ansträngningar. Som uttrycks av tjänstemän från den turkiska rymdorganisationen och Turkiets vetenskapliga och tekniska forskningsråd.

Jämför annonser

Jämför